Uien bespuiten
home   /   teelt  /   advies_bio

Teelt advies BIO


Biologisch plantuien 
De plantuien moeten na ontvangst en voor dat men kan planten droog bewaard worden. Het beste is om de zakken uit elkaar te zetten zodat de wind er goed tussendoor kan. Opslag met geforceerde lucht is nog beter, omdat dan gecontroleerd bewaard kan worden. Koud is niet belangrijk, droog wel. De plantui maakt bij vocht worteltjes en als deze verdrogen komen ze niet meer terug. 
 
Gewasrotatie voor uien is maximaal 1 keer per 5 jaar. Plantuien groeien vrijwel op elke grond, mits de structuur en de beluchting maar goed is. De teelt van winterprei kan een probleem zijn, de meeldauw schimmel groeit met de prei mee de winter door en kan de uien besmetten in het voorjaar als de omstandigheden goed zijn. Indien men wel winterprei verbouwd, kan men de uien het beste planten aan de N.W. kant. Omdat dat de meest heersende windrichting is. 
 
Planten kan in het voorjaar als de grond goed is (vanaf februari). Plantuien kunnen vroeg de grond in omdat ze vorst kunnen verdragen. Bevroren uitjes moeten echter niet beroerd worden, om beschadiging te voorkomen. De plantui zodanig planten dat het topje net boven de grond zichtbaar is. De plantafstand in de rij is ± 5 cm en tussen de rijen ± 15 cm. Uien moeten schraal bemest worden. Het liefst voor de winter met goed verteerde stalmest. Omdat uien een oppervlakkige beworteling hebben (ca. 30 cm) is het van belang dat de bemesting niet te ver weg zit. 
 
De uien zij oogst rijp als circa 2/3 van het loof verdroogd is en de stengels gestreken zijn. Mocht het loof door bijvoorbeeld ziekte niet gaan strijken dan is het aan te bevelen om dit handmatig te doen om zo te voorkomen dat evt. ziektes bij de bol inspoelen. De gerooide uien kunnen een aantal dagen op het veld drogen, afhankelijk van het weer natuurlijk. Als men het loof verwijderd is het van belang om dit niet onder de bladscheiding te doen, vaak een vuisthoogte boven de uienbol. Op zo'n manier voorkom je dat schimmels makkelijk de uienbol aantasten. 

De opslag van uien dient op een goed geventileerde plaats te gebeuren, waarbij opslag in kistjes of gaasbakken aan te bevelen zijn. Professionele uientelers zullen de uien de eerste dagen met warme lucht (30 graden) drogen, om zo snel mogelijk het overtollige vocht uit de uienhals te krijgen. Hierdoor krijgen schimmels geen kans. Pas als de uienhals niet meer tussen de vingers wil "rollen", gaat men de temperatuur naar beneden brengen. Deze droog periode kan wel 6 weken duren. Maar ook goed gedroogde uien dient men regelmatig te ventileren om schimmels geen kans te geven. Om te controleren of de uien goed droog zijn kan men een doorgesneden ui op het product bewaren. Blijft deze schimmelvrij dan zijn de uien droog genoeg. Afhankelijk van het ras zijn de uien tot april te bewaren. Wil men langer bewaren dan is opslag in een mechanische koelcel aan te bevelen.

Bosuien of lente-uitjes danken hun naam aan de manier waarop ze verkocht worden; in bosjes van enkele stuks. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Als je plantuitjes dicht op elkaar plant en vroeg oogst heb je bosuitjes. De plantuien maat 21/24 wordt hier veel voor gebruikt. Heerlijk in salades of gewoon de sla. 
 
De teelt van sjalotten komt overeen met plantuien. Voor 1 ha heeft men ca 4100 kg nodig in de maat 7-15 (22-45mm). Het advies is om bij mechanisch planten de grote maat (12,5-15) handmatig rechtop te zetten

Bron: Carel Bouma 
 
Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schadelijke gevolgen, die kunnen ontstaan bij gebruik van deze gegevens